0 product(en) in je winkelwagen.
Sub totaal:
Waaraan moet een goed fietsslot voldoen?

Waaraan moet een goed fietsslot voldoen?

De dag van vandaag zijn Fietsendiefstallen helaas een trieste realiteit. Uiteraard treft de rechtmatige eigenaar geen schuld. Een goed fietsslot zorgt alvast voor een groter kans om een fietsdiefstal te voorkomen. Maar wat is het beste fietsslot voor jou? Waarmee moet je allemaal rekening houden? In dit artikel bespreken we de verschillende soorten fietssloten en hun voor- en nadelen.

Kabelslot

Je vermijdt best elk type kabelslot. Eentje met een spiraalkabel, met een grote of een kleine diameter, ze zijn allemaal even makkelijk te omzeilen van zodra een dief eenvoudig zakgereedschap, bijvoorbeeld een stevige tang, op zak heeft. Een goed geoefende dief is in een paar seconden met je fiets weg.

Boa’s, pythons of striksloten

Ook deze type fietssloten vermijd je best. Een boa bestaat uit een zwakke kabel die beschermd wordt door een brede ringen over de gehele lengte. Deze sloten zien er misschien stevig uit, maar zijn in werkelijkheid erg kwetsbaar. Bovendien zijn ze lastig op te bergen.

Ringslot

Ringsloten zijn bevestigd aan het frame en sluiten zich door het achterwiel heen. De dikte van de ring bepaalt de sterkte van het slot. Ze zijn uitstekend in combinatie met een stevig 'extra' slot. Ze zijn ook handig wanneer je snel een boodschap moet doen. Laat je fiets nooit langer dan enkele minuten alleen wanneer je enkel een ringslot gebruikt.

Vouwsloten

Deze sloten bestaan meestal uit staal. Wat deze sloten dus erg stevig maakt. Daarnaast bieden vouwsloten de volgende voordelen:

  • Ze bieden een grote flexibiliteit bij het vastmaken (geen limiet van een vaste lengte): vanaf 85 cm kan je wiel en kader vastmaken aan een verlichtingspaal, een boom,...
  • Ze zijn erg compact en dus gemakkelijk op te bergen.
  • Ze wegen meestal minder dan U-sloten

Toch maakt de platte vorm van de 'armen' en gewrichten dit type slot kwetsbaarder dan een goed U-slot. 

U-sloten

U-sloten bieden de beste beveiliging. Enkel erg ervaren en goed uitgeruste dieven zullen zich hieraan durven wagen. Deze type sloten zijn wat prijs versus kwaliteit betreft, de beste van de klas. Een goed U-slot is de investering meer dan waard. Zorg wanneer je een U-slot koopt je ook een houder koopt om het slot aan je fiets te kunnen bevestigen. Dit scheelt niet alleen in gewicht en opbergruimte, het zorgt er ook voor dat je je slot niet kan vergeten. Een goed U-slot weegt ongeveer 1 kg. U-sloten komen in het algemeen voor in twee lengtes, 230 en 300 mm. Voor damesfietsen en fietsen met een telescopische vork, kies je best voor het langere model.