0 product(en) in je winkelwagen.
Sub totaal:
Ouderlijke aandacht is cruciaal voor de fietsveiligheid

 

Als het een mooie dag is, wat is er dan fijner dan een tochtje op de fiets? Maar let op! Voordat jij als ouder jouw fiets of die van je kind uit het fietsenhok haalt, is het belangrijk om te weten hoe jullie het beste veilig op twee wielen kunnen blijven.

Waarom fietsveiligheid zo belangrijk is

 

Gaan fietsen is erg leuk, maar er kan altijd een ongeluk plaatsvinden. Elk jaar weer moeten er veel kinderen vanwege fietsblessures naar hun dokter of de eerste hulp in het ziekenhuis gaan. Hoewel een fietshelm dragen niet verplicht is in Nederland, is dit wel degelijk aan te raden. Door een helm op de fiets te dragen, bescherm jij jouw gezicht, hoofd en hersenen optimaal als je valt.

 

Daarnaast helpt het rijden op een fiets die de juiste maat voor jou en of je kind heeft, ook om veilig te blijven. De fietswinkel of fietsfabrikant kan dit simpel ter plaatse of online bepalen.

 

Het dragen van licht getinte kleding en de verplichte plaatsing van reflectoren op de fiets kan je ook assisteren om veilig te blijven. Het helpt enorm als andere weggebruikers jou prima zien. Als ze jou of je kind zien, dan is de kans op een ongeluk al een flink stuk kleiner.

 

Je wilt er bovendien voor zorgen dat er niets tussen de fietsketting of een fietswiel blijft haken. Zoals losse broekspijpen, rugzakriemen of schoenveters. Draag ook zeker de juiste schoenen, zoals sneakers,  als jij fietst.

De helmverplichting op een gemotoriseerde tweewieler

 

Veel van deze veiligheidsadviezen gelden uiteraard ook voor andere soorten tweewielers. Een kinderhelm op de snorfiets is absoluut verplicht in Nederland. Hetzelfde geldt voor jou als bestuurder van een (elektrische) bromfiets of scooter. Het maakt daarbij niet meer uit hoe snel dit voertuig kan gaan! Want het is sinds 1 januari van dit jaar ook verplicht om een goedgekeurde helm op een snorfiets te dragen.

Waar jij en jouw kind veilig kunnen fietsen

 

Je moet als ouder altijd met jouw kind overleggen waar deze mag fietsen. Plus hoe ver het kind mag gaan. En of het met zijn of haar fiets op de stoep, op straat of een speciaal fietspad moet rijden. Het is daarbij belangrijk om te weten dat kinderen jonger dan 10 jaar altijd op de stoep of een verhoogde berm mogen rijden. Om zo de straat te vermijden.

 

Een kind moet desondanks altijd nog op auto’s en andere voertuigen letten. Zelfs als het kind op de stoep fietst, kan een auto toch nog gewoon van een oprit de weg op gaan. En als een iets ouder kind een (drukke) weg oversteekt, laat deze dan met de fiets in de hand de straat oversteken, het liefst bij een oversteekplaats met zebra-markering en (eventueel) een verkeerslicht.

 

 

Waar je ook fietst, het overdag fietsen is natuurlijk het veiligst. Probeer te vermijden om in de schemering of later te fietsen. De juiste fietsverlichting is dan zonder meer wel een must voor elke fietser!

Welke verkeersregels moet een kind kennen?

 

Als je fietst, houd dan altijd in ieder geval met de volgende verkeersregels rekening:

 

       Fiets altijd met de handen aan het stuur

       Stop altijd en controleer in beide richtingen goed op al het verkeer wanneer je de oprit, een steeg of een stoeprand verlaat

       Steek over op kruispunten. Want als je tussen geparkeerde auto’s fietst, dan zien de weggebruikers je niet aankomen

       Loop met je fiets via het zebrapad over drukke kruispunten en volg de verkeerslichten

       Fiets aan de rechterkant van de straat, zodat je in dezelfde richting als de auto’s fietst. Fiets nooit tegen het verkeer in

       Gebruik waar mogelijk een fietspad

       Fiets niet te dicht langs geparkeerde auto’s. De deuren ervan kunnen immers plotseling opengaan

       Stop bij alle stopborden en volg net als de auto’s de verkeerslichten

       Fiets maximaal met twee vrienden of familieleden naast elkaar op straat

       Geef je richting aan bij het afslaan. Dit kan door jouw arm uit te steken

       Draag geen koptelefoon of oordopjes, want de muziek daarvan kan je van geluiden om jouw heen afleiden

 

Als ouder is het jouw verantwoordelijkheid om een kind de juiste verkeersveiligheid bij te brengen. En dan met name de fietsveiligheid wanneer ze net leren te fietsen. De basis die jij hen dan leert, blijft vervolgens hun leven lang in hun geheugen gegrift. Om deze reden moet jij hen de bovenstaande veiligheidsmaatregelen en regels voor het fietsen aanleren. Zo blijven ze aangenaam veilig.